Yerli buğday tohumları İzmir’de daha çok ürün veriyor
İzmir’de ekilen Efe, Kayra ve Meltem adlı yerli buğday tohumları dekar başına diğer çeşitlere göre daha fazla verim verdi.
Efe, Meltem, Kayra Yerli Tohumluk Milli Üretim Projesi’nin kapanış etkinliği Aliağa ilçesi Helvacı Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı burada yaptığı konuşmada İzmir’in tarımı, ticareti ve turizmiyle marka şehirler arasında yer aldığını, tarım alanındaki çalışmaların da takdire şayan olduğunu söyledi.
Tarımda tohumculuğun önemine işaret eden Çankırı, İzmir’de Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde 3 bin tohumun muhafaza edildiğini bildirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen de proje kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilen ve yetiştirilen Efe, Kayra ve Meltem buğday çeşitlerini İzmirli çiftçilere dağıttıklarını ve projenin kazandırdıklarını bildirdi. iyi sonuçlar.
Üreticilerin yerel tohumluk çeşitlerinden memnun olduğunu belirten Özen, “İzmir’de ortalama buğday verimi 400 kilograma yakın ama bu çeşitlerden aldığımız verim 700 kilogramı geçti.” söz konusu. Care, bu çeşitlerin hastalıklara karşı daha dirençli olduğunu sözlerine ekledi.
Üretici Semra Yıldırım, geçen yıl ekim ayında aldıkları tohumları 13 dönümlük alana ektiklerini ve dönüm başına 700 kilogram civarında eser elde ettiklerini söyledi.
Programda yöresel tohumlardan elde edilen buğdaylar kullanılarak yapılan ekmekler arasında lezzet yarışı düzenlendi. Yarışmada Dilberay Öz birinci oldu.
Ayrıca bu buğdaylardan yapılan Keşkek de katılımcılara ikram edildi.