Haber

Türkiye’nin istekli elçileri Karabük’te yetişiyor! 98 ülke tek kampüse sığdı

Afrika, Güney Amerika ve Balkanlar gibi pek çok farklı bölgeden gelen öğrenciler güçlü yeterliliklerden geçerek uluslararası akademik alanda kabul gören bir eğitim alıyorlar. Karabük’e giderek hem üniversitenin hem de öğrencilerin nabzını tuttuk. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, “Burada okuyanlara saha eğitimi dışında Türk dilini ve Türk kültürünü öğretiyoruz.”

Dünyada 200’den fazla ülkeden 98 ülkeden öğrenci var Karabük Üniversitesi’nde! “Karabük Üniversitesi Türkiye’de yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği üniversite” haberinin ardından fotoğrafçımız Saffet Azak ile Karabük’ün yolunu tuttuk. Amacımız akademisyenler ve yabancı öğrencilerle konuşup olayın arka planını araştırmak.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni de aynı fikirdeydi. Karabük’te doğdu, burada büyüdü. 25 yıl farklı üniversitelerde görev yaptıktan sonra üç buçuk yıldır Karabük Üniversitesi’nde… Bizi çok güzel ağırladı. Hocam “Üniversitenize yabancı öğrencilerin ilgisini araştırmaya geldik” deyince “Buyrun! Kimse bölüme başlayamaz” dedi.

prof. Dr. Elif Çepni; “Karabük Üniversitesi’nin yabancı öğrenciler tarafından tercih edilmesinin ilk nedeni reklamcılığın ilk dersi olan ‘ağızdan ağza’ yayılmadır.” Evet, Karabük Üniversitesi’ne gelenler seneye bir akrabasını veya bir arkadaşını davet etmiş demektir. Peki ama neden? prof. Dr. Elif Çepni; “Ankara İstanbul’a yakın. Bakın İstanbul’dan buraya dört saatte geldiğinizi söylüyorsunuz. Bu da önemli” diyor. Sonra öğretmenimiz anlatmaya başlıyor, dinliyoruz:

“Dünyanın her yerindeki ülkeler yabancı öğrencilerin eğitim pastasından pay almak istiyor. Daha önce Anglo-Sakson dediğimiz İngiltere, Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda gibi İngilizce konuşulan ülkeler tercih edildi. Müfredatları kendi dillerinde hazırladılar.Artık Fransa ve Almanya’yı da içeren birçok ülke var.Muhafazakar ülkeler bile İngilizce müfredat hazırlayarak yabancı öğrencileri ülkelerine davet ediyorlar.Ülkemizde de İngilizce müfredatı olan üniversiteler vardı.Burada önemli olan eğitimin kalitesidir. üniversitelerde verilen eğitim.

AFRİKA AİLELERİN TÜRKİYE’YE GÜVENİ
Bu anlamda Türkiye uzun süredir üniversitelerde verilen eğitimin kalitesi yükselen bir ülke. Bu bizim tarafımızdan değil, bu alanda çalışan uluslararası ölçme ve değerlendirme kuruluşları tarafından rapor edilmektedir. Bu anlamda Karabük Üniversitesi; Eğitim kalitesi, kampüsü ve sosyal aktiviteleriyle öne çıkıyor. Burada hem önceki rektörlerimiz hem de şimdiki rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık çok büyük değer veriyor. Elbette burada bulunma nedeninize gelince, Afrika ülkelerinden gelen öğrencilerin Karabük şehrini seçmelerinin birçok nedeni var. Bir Karabük vatandaşı olarak bunları anlıyor ve katılıyorum. Bu şehir hem insanlarıyla hem de Safranbolu gibi dünyaca ünlü bir markayla dikkat çekiyor. Elbette biz akademisyenler olarak daha çok neden sayıyoruz ama onlarla konuşmak olayı çok daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Afrika ülkelerinin başarılı çocukları buraya geliyor. Oradaki ebeveynler Türkiye’ye güveniyor ve çocuklarını Anadolu coğrafyasına emanet ediyor. Bu da Türklerin tarihteki gücünün göstergesidir. Burada da yabancılar nasılsa Türk öğrencilerimiz de bizim için aynı. Hepsi bizim çocuklarımız, kardeşlerimiz. Bir diğer konu ise burada okuyan yabancı uyruklu öğrenciler; Türk kültürünü öğrenerek ülkelerine döndüklerinde bizim gönüllü elçilerimiz olacaklar. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Hatta buraya gelen yabancı uyruklu gençlere karşı ön yargılı olanlar bile onları şehirde tanıdıktan sonra ‘Onlar bizim siyahi oğlanlarımız, siyahi kızlarımız oldu’ diyorlar. Karabük halkı bunlara sahip çıkmasaydı yurt dışından gelen öğrenci sayısı her geçen yıl artmazdı.

‘NE OLDUĞUNUZU GELİN’ YOK
Bir şeyden daha bahsedelim. Kaliteli eğitimin peşindeyiz. Kapımız herkese açık değil. Öncelikle başarılı olması gerekiyor. Üniversiteye girdikten sonra Türkçeyi öğrenmek önceliğimizdir. Burada okuyan tüm yabancı öğrencilerin öncelikle Türkçe öğrenmesi gerekiyor. TÖMER (Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi) eğitim ve sınavlarından sonra başarılı olmaları durumunda branşlarında öğrenim görmeye başlarlar. Not ortalaması dikkate alınarak en iyi adaylarla mülakat yapılır. Burada en iyiler elenerek Karabük Üniversitesi’ne kabul ediliyor. Bunun dışında Afrika’daki Türk Büyükelçilikleri de bölgelerindeki başarılı öğrencileri Türkiye’deki üniversitelere önermektedir. Burada yabancı öğrenciler tercih ettikleri programa göre ücret ödüyorlar. Türklerin rastgele bir bedel ödediği gerçeği söylenecek bir şey değil. Yabancı öğrencilerin şehre ekonomik katkısı elbette var ama en değerli katkı elbette Türk Hava Yolları’nın. Onun dışında her sezon başında mevcut öğrencilerimizin yeni gelenleri burada karşılamasını isterim.

KAMPÜSTE STADYUM VAR
Yabancı uyruklu öğrenciler Türk olmadıklarından Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarından yararlanma hakları yoktur. Ancak üniversitemiz çevresinde öğrencilerin yararlanabileceği uygun daireler, muhtemelen yurtlardan olmak üzere 1+1 şeklinde inşa edilen yurtlarda uygun fiyatlarla barınma ihtiyacını çözebilir. Bazen Türk öğrencilerle birlikte yaşıyorlar, birbirlerine dil öğretiyorlar, kültür alışverişi oluyor. Ayrıca yaşam masrafları açısından Karabük öğrencilerimiz için büyük şehirlerimize göre oldukça avantajlıdır. 25 yıldır İstanbul’da yaşayan biri olarak trafik konusunda ayrı bir parantez açayım. Karabük’e 10 dakikada işe gelmenin rahatlığını anlatamam. Bakın kazanılan bu zaman size parayla satın alınamayacak bir rahatlık sağlıyor. Tabii bu öğrencilerimiz için de geçerli. Karabük’ün tercih edilmesinin sebeplerinden biri de elbette bu.
Yabancı öğrencilerimizden bahsettik ama Türk öğrencilerimizin de tercih ettiği bir üniversiteyiz. Oldukça geniş bir kampüsümüz var. İçeride bir futbol stadyumumuz var. Burada turnuvalar da yapılıyor. Bir de BESYO bölümümüz var. Bu kampüste birçok farklı sporu yapma imkanı bulunmaktadır. Bu imkanlarıyla Türk öğrencilerin sevdiği ve gelmek için çaba gösterdiği bir üniversiteyiz.”

FİLİPİNLERDEN RUSYA’YA 98 ÜLKEDEN 13 BİN ÖĞRENCİ VAR
Karabük Üniversitesi’nin 42 bin öğrencisinin yaklaşık 13 bini yabancı uyruklu. Uzak kıtalardan Filipinler ve Tayland var, Balkanlardan Arnavutluk ve Makedonya da Afrika ülkelerinin ağırlıklı olduğu yabancı öğrenci ülkeleri arasında yer alıyor. Hatta Karabük Üniversitesi’nin İsrail’den ve Rusya’dan öğrencileri var… Mühendislik, işletme, sağlık bilimleri ile Türk Dili ve Edebiyatı, 98 ülkeden eğitim için Karabük şehrini seçenlerin en çok tercih ettiği bölümler.

KAMPÜSTE CUMA GÜNLERİ TATİLDİR
Afrika kıtasının insanları her zaman kıyafetlerinin rengarenkliği ve müziğe olan tutkularıyla dikkat çekmektedir. Karabük Üniversitesi kampüsünde buna rastlamak farklıydı. Başta Çad, Fas, Sudan, Libya, Senegal, Kamerun, Gabu, Somali, Cibuti gibi Afrika ülkeleri olmak üzere birçok Afrika ülkesinden öğrencilerin bulunduğu Karabük Üniversitesi’nde cuma günlerini bayram olarak gören Müslüman öğrenciler, kampüsü adeta bir bayram havası haline getiriyor. o güne özel rengarenk kıyafetlerin, dansların ve müziklerin olduğu mekan. Orayı karnaval mekanına dönüştürüyorlardı. Yeni öğretim yılında kampüsü cuma günü görmeliyiz.

İŞTE PAMUK KALPLİ İNSANLAR
Yabancı öğrencilerle röportajların çoğunu Türkçe yaptım. Zorlanıp doğru sözü bulamayınca hemen diğer arkadaşları devreye girdi. Karabük Üniversitesi’nin 32 Türkçe öğretmeni Semih, Esma ve Emre hocalarımız bize eşlik etti (evet 32, ben de şaşırdım ve çok sevindim). Onlar; Gençlerin Türkçeyi daha iyi konuşma çabalarını izlemek memnuniyet vericiydi. İşini sevenlerin daha doyumlu bir yaşam sürdüğünü herkes bilir. İşte istekli Türk büyükelçilerinden birkaçının görüşleri. Bunu bir not olarak alalım. Gençlerin Türkçe kelime ve cümle yapılarına mümkün olduğunca sadık kalmaya çalıştım. Yaşadığı ülkenin dilini öğrenmeye çalışan bu gençlere büyük saygı duyuyorum.

Adum Ahmed Ali
TÜRKÇE ÖĞRENMEK ÇOK ÖNEMLİ

“Çadlıyım, 21 yaşındayım. Muhasebe bölümünü seçtim ama Türkçe öğrenecek düzeydeyim. Burada okumak ve yaşamak için Türkçe öğrenmenin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Burada kendimi geliştirmek istiyorum.” ve ülkeme faydalı bir insan olurum. Türkiye’de sıcaklıklar artmaya başladı ama benim ülkem Çad. Karabük Üniversitesi’nin özellikle Afrika’dan gelenler için Türkiye’deki en iyi eğitim kurumu olduğunu öğrendikten sonra buraya geldim. Biliyorum ki bunu biliyorum. Daha önce Çad’dan birçok kişi üniversite eğitimi için buraya gelmişti. O yüzden Karabük’ü seçtim. Yemek yemiyordum ama mercimek çorbası ve lahmacun şu sıralar favorilerim. Ayran da en uygun içecek olacak.”

Seme Eyenga
BURAYA KARDEŞİM İÇİN GELİYORUM

Kamerun’dan geliyorum. Muhasebe bölümünü seçtim. Ama şu anda Türkçe hazırlık okuyorum. Hocam bence buranın en iyisi Semih. Karabük’ün adını daha önce hiç duymamıştım. Kardeşim burada olduğu için geldim. Alışmamda bana çok yardımcı oldu.

Hafida Oulghoub
ÇOK SİGARA İÇİYORSUN

“Biraz heyecanlıyım. Fas’tan buraya geldim. Mimarlık okumayı umuyorum. Aslında Eskişehir’i seçtim ama kapattılar. (Kontenjan yok demek istiyor) “İyi ki gelmişim. Çünkü Karabük’ün insanı çok hoş ve sıcakkanlı. Semih hocamız da bize çok iyi davranıyor. Türkiye’de beni olumsuz yönde şaşırtan bir şey var. İnsanlar burada çok sigara içiyor. (Masadaki diğer öğrenciler hemen ‘evet’ dediler.”) “Ülkemizde o kadar fazla sigara içmiyoruz. Fakültemin bulunduğu Safranbolu’yu çok seviyorum ama TÖMER’de olduğum için artık pek gidemiyorum. İlk geldiğimde bir otelde çalışıyordum, orada çok güzel mercimek çorbası yapıyorlardı. Onun için özel bir yerim var.”

Hachi Ali Siboro
UNUTAMADIĞIM BİR TÜRK ATASÖZÜ VAR

“Merhaba. Çadlıyım, 23 yaşındayım. Sekiz aydır Türkiye’deyim. TÖMER’de Semih Hoca’nın öğrencisiyim. Gelmeden önce Karabük Üniversitesi’ni bilmiyordum. Burada okuyan arkadaşlarıma danıştım, buranın büyük ve eğitime uygun olduğunu söylediler. Ben de internete baktım. Safranbolu da beni heyecanlandırdı. Biz burada gerçekten bir aile gibiyiz. Birbirimize alıştık. Allah nasip ederse (eğer dilerse) Uluslararası İlişkiler Fakültesi’nde okumak istiyorum. Ülkemdeki arkadaşlarım internette soruyor “Nasıl alıştınız?” Semih Hoca’yla birbirimize kenetlendik. sınıfı olarak.

SEMİH ÖZTÜRK (Türkçe Öğretmeni)
ÇOK ÇALIŞIYORLAR AMA HER ZAMAN GEÇ KALIYORLAR

Görüşme yaptığımız yabancı uyruklu öğrencilerin isimlerini öğrencilerin gülümseyerek andığı Türkçe öğretmenlerini tanımak isteriz. Arandığında ders olduğunu söyleyen öğretmenimiz “Ama İstanbul’dan geldiklerinde dersimi alıp geleceğim” diyor. Yedi kişiyle röportaj yaptığımız Karabük Üniversitesi’ndeki meydan bir anda şenlik alanına dönüşüyor. Anladığım kadarıyla öğretime pek ara verilmiyor.

Öğrenciler tarafından adı anılmayan Semih Öztürk’ten sırrını soruyorum: “Klişe olacak ama sevgi, saygı, disiplin olacak. Burada biz kendimizi değil Türk milletini temsil ediyoruz. O yüzden bu kardeşler Kendi ülkelerinden Türkiye’ye güvenle eğitim görmeye gelen kız kardeşlerimiz, sadece Türk dilini değil, Türk kültürünü de öğreniyor, adaptan bahsediyoruz.”

Yabancı öğrencilerin öğretmenlik yaptığı Türk yazarlardan Necip Fazıl Kısakürek’i çok sevdiklerini söyleyen Semih Öztürk, “Buranın en önemli özelliği eğitim için Türkiye’nin büyük şehirlerini değil Karabük’ü seçen yabancı öğrencileri ağırlamasıdır. Amaç Üniversitenin amacı uluslararası bir eğitim kurumu olmaktı. Bugünkü tabloya baktığımızda üniversitemizin doğru yolda olduğunu görüyoruz.” Hazır öğrencileriyle öğretmenlerini bir araya getirirken Semih Öztürk’e yabancı öğrencilerinin iyi ve kötü yanlarını soruyoruz: “Bir zamanlar hepsi çok çalışkan. Ben hiçbir zaman hakkını alamıyorum. Ama onlar Biraz rahat oldukları için genellikle geç kalıyorlar.” (Öğrencilerin hepsi gülmeye başlar.)

Said Sultan Nazif
Türkiye İLE SÖZ VERİYORUZ

“19 yaşındayım, Afganistanlıyım. Kız kardeşimle birlikte 5 aydır buradayım. İktisadi ve İdari Bilimler okuyacağım. Buraya arkadaşlarımın tavsiyesiyle geldim. Çok sevdim. Safranbolu. Yeni kültürler tanıdım, yeni yemeklerin tadına baktım. Lokum ve lahmacunu çok sevdim. Umarım gelecek sene Türkçe öğrenip üniversiteye giderim. “Başlayacağım. Türkiye Müslüman ülkelerin ortasında güçlü bir konumdadır. Türkiye’yle gurur duyuyoruz. Daima gelişmektedir. Karabük sakin bir şehir, Ankara’ya kısa sürede gidebilirsiniz. Burada bize yabancı gibi davranmıyorlar. Bu yüzden mutluyuz.”

Muhammed Yusuf
YENİ İNSANLAR, YENİ KÜLTÜRLER TANIYORUM

“Çad’dan buraya Türkiye’de okumak için geldim. Burada bir ağabeyim var. Bana ‘Çok iyi bir eğitim var’ dedi. “Buraya geldim, heyecanlandım. Yeni insanlar, yeni kültürler tanıdım. Karabük güzel bir ülke, güzel bir şehir. Evimde yaşıyorum, burada yemek yiyorum. Evde yemek yeme konusunda pek şansım yok.”

Zhuldız Munayeva
İKİ ÇOCUĞUM VAR GÖREVİ OKUYACAĞIM

“Kazakistan’ın Aktobe bölgesinden geliyorum. Burada ebelik bölümünde okuyacağım. Evliyim, iki çocuğum var. Burada ailece yaşıyoruz. Karabük’ü çok seviyorum. Türkiye’ye gelmeden önce izliyordum. Türk dizileri.Türkçe hazırlık bölümünü bitirmek üzereyim ama üzülüyorum çünkü Semih Hoca ile yollarımız ayrılacak.Burada insanların kalplerinin yumuşadığını da söylemeliyim.Bize çok iyi davranıyorlar.Sanki üyeyiz gibi Karabük’te büyük bir aile.”

BU REKOR KARABÜK ÜNİVERSİTESİNE AİTTİR
Semih Öztürk ile konuşurken önemli bilgiler de alıyoruz. Karabük Üniversitesi’nde Türkçeye verilen önemin altını çizen Öztürk, “Burada sadece Türkçe öğreten 32 hocamız var. Karabük Üniversitesi uluslararası eğitim veren üniversite kimliğini de rakamlara yansıtmış. Bakın üniversitemiz bir numara oldu” Türkiye’de yabancı öğrenci sayısı çok fazla.( Son cümleyi hayretle tekrarlamasını istiyorum Semih Hoca) Bir dönem rekor kırdık, bildiğiniz tüm önemli, ünlü üniversiteleri geçtik.

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISINDA TÜRKİYE’DE İLK 10 ÜNİVERSİTE
1- Karabük Üniversitesi 13 bin
2- Anadolu Üniversitesi 12 bin
4- İstanbul Üniversitesi 8 bin
5- Atatürk Üniversitesi 7 bin
6- Bahçeşehir Üniversitesi 6 bin
7- Altınbaş Üniversitesi 6 bin
8- Bursa Uludağ Üniversitesi 5 bin
9- Aydın Üniversitesi 5 bin
10- Sakarya Üniversitesi 5 bin
*Üniversitelerin 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenci kayıtları netleşmediği için kesirler yuvarlanmıştır.

KAYNAK: SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler